up down
Thank You Water

Többel tartozunk a víznek, mint valaha. Medréből életet merítünk, partjainál végtelen nyugalomra találunk. Biztonságot ad, mikor egy kézmosás mindennél fontosabb lehet, és örömteli perceket, mikor nyakig merülünk hullámai közé. A madaraktól és halaktól hemzsegő holtágaktól kezdve az ételig, ami az asztalunkra kerül, a víz az élet minden apró mozzanatára hatással van.

Most pedig eljött az ideje, hogy megköszönjük neki mindezt... szavak helyett azzal, hogy jobban odafigyelünk rá.

Mert ő mindenét nekünk adja. Pedig sosem volt még belőle ennyire kevés.

Csatlakozz a WWF-hez egy különleges utazáson, és fedezd fel a Dunát övező vizes élőhelyeket, ahogy eddig még soha! Légy Te is a változás része!

Nézd meg a filmünket
görgess scroll

WWF WATER VIEW Powered by Google

Az elmúlt 150 évben régiónk vizes élőhelyeinek 80%-a elveszett. Együtt azonban még visszafordíthatjuk a folyamatot! Tarts velünk, és ismerd meg a Dunát és a környező árterek, lápok és holtágak világát egy interaktív utazáson, a Google Earth segítségével!

Vízre szállok!

1. fejezet - Magyarország 2. fejezet - Bulgária 3. fejezet – Románia
Water view

Így segítünk mi

2014 óta együttes erővel több fontos szakaszon is megkezdtük a Duna ártéri övezetének helyreállítását. Célunk, hogy a projektek megvalósítását követően a folyó kapacitását több mint 4800 olimpiai úszómedencét megtöltő vízzel, a környező lápvidéket pedig 7400 focipályányi területtel gazdagítsuk.

article
A Fertő tó vidéke

Vízvisszatartó műtárgyakkal több kiszáradó szikestó vízszintjét megemeltük, megőrizve ezzel a térség különleges, sósvízi környezethez szokott növény- és madárvilágát.

article
Az Ó-Dráva holtág

A drasztikusan lecsökkent vízszintet egy vízvisszatartó műtárggyal megemeltük a horvát-magyar határon, javítva az élőhely állapotát a Dráva leghosszabb magyarországi egykori mellékágán.

article
A Lankóci-erdő

Vízvisszatartással segítjük, hogy az ártéri erdő elegendő vízhez jusson.

article
A Dráva mellékágai

Megnyitunk hat mellékágat és visszakapcsoljuk a folyóhoz, helyreállítva a természetes egyensúlyt – a mederben és a parton egyaránt.

article
Široki Rit

A vízpótló csatorna kapacitásának erősítésével és nyílt vízfelület létrehozásával elértük, hogy a vizes élőhely ökológiai állapota javuljon.

article
Gârla Mare és Vrata hatalmas árterei

Gátakat erősítünk meg, vízpótló csatorna helyreállításán és nyílt vízfelületek kialakításán dolgozunk, hogy a több mint 700 hektárnyi terület ismét a víz birodalma lehessen.

article
Persina, a pelikánok szigete

A vízellátást szabályozó zsilipek modernizálásával és a vízállás naprakész monitorozó rendszerének kiépítésével elértük, hogy az Európában megritkult vízimadarak, a borzas gödények visszaköltözzenek a börtönszigetre.

article
Hallépcső a Ruszenszki Lomon

A Duna néhány mellékfolyójára hallépcsőt építettünk, két kisebb duzzasztót pedig elbontottunk, hogy a gátak ne akadályozzák a halak természetes mozgását.

article
Kalimok hatalmas mocsárvidéke

Optimalizáltuk a mocsárvidék vízellátását, hogy a Dunától korábban elválasztott terület jobb összeköttetésbe kerüljön a folyóval.

Mondj Te is köszönetet!

Ha szeretnéd viszonozni mindazt, amit a víznek köszönhetünk, oszd meg üzenetünket.

Vigyázz a vízre!

Amennyiben szeretnél többet is tenni, fontold meg az alábbi tanácsokat:

save water Ne pazarold a vizet: bánj vele okosan otthon és azon kívül is!
use rain-water Öntözz az összegyűjtött esővízzel, törekedj rá, hogy javítsd kerted mikroklímáját!
use rain-water Fogyassz kevesebb húst - nem is gondolnád, milyen sok vízbe kerül az előállítása.
use rain-water Gyűjts szelektíven, hogy minél több műanyagot újrahasznosíthassunk!
use rain-water És állj ki lakóhelyed vizeinek és vízpartjainak megmentéséért!