
Apa, esențială pentru viitorul afacerilor
WWF-CEE Water Stewardship Knowledge Hub
Navighează mai departe




Cum ar putea disponibilitatea și calitatea
apei SĂ ÎȚI afecteze afacerea?
Ecosistemele de apă dulce sănătoase reprezintă o resursă vitală pentru industriile din întreaga lume, furnizând apa, care este esențială pentru producție, pentru lanțurile de aprovizionare și pentru stabilitatea economică. Anumite sectoare - cum ar fi comerțul cu amănuntul, băuturile, alimentația și agricultura, producția de energie, textilele și industria prelucrătoare - depind cel mai mult de ele. Fie că este vorba de irigații, răcirea centralelor electrice, generarea de hidroelectricitate sau producția de țesături, apa joacă un rol indispensabil.
Totuși, această resursă vitală este supusă unor presiuni imense. Criza în creștere a apei amenință o valoare economică de peste 11 trilioane de euro1, punând în pericol securitatea alimentară și durabilitatea afacerilor din întreaga Europă. Numai seceta cauzează pierderi anuale de 9 miliarde EUR2, dintre care mai mult de jumătate în agricultură și energie.


WATER STEWARDSHIP - CE E
ȘI CUM ÎI POATE FACE
BINE AFACERII MELE?
Water stewardship presupune utilizarea și gestionarea responsabilă a apei într-un mod echitabil din punct de vedere social, durabil din punct de vedere al mediului și benefic din punct de vedere economic. Aceast concept include toate părțile interesate, abordând problemele legate de apă atât la nivel local, cât și la nivel de bazin hidrografic.
Mai simplu spus, water stewardship înseamnă luarea de măsuri proactive pentru utilizarea eficientă a apei, reducerea poluării și colaborarea cu alții - de la comunitățile locale la factorii de decizie politică - pentru a asigura securitatea apei pe termen lung atât pentru companii, cât și pentru natură. Pe măsură ce riscurile legate de apă se intensifică, companiile se confruntă cu presiuni tot mai mari de a acționa: financiare, de reglementare și de reputație.

SPRE WATER STEWARDSHIP,
PAS CU PAS
WWF oferă posibilitatea companiei tale să ia măsuri semnificative cu privire la provocările legate de apa dulce, care au un impact direct asupra operațiunilor, lanțurilor de aprovizionare și comunităților din jur.
Pentru a sprijini companiile în parcursul lor de water stewardship, a fost elaborată Scara de gestionare a apei, ca un cadru structurat care să vă ajute să evaluați poziția actuală și să identificați domeniile-cheie de progres (Fig. 1, mai jos). Această călătorie nu este strict liniară; companiile pot avansa în mai multe domenii
simultan, în funcție de prioritățile și angajamentele lor. Este, de asemenea, iterativă, lăsând loc pentru îmbunătățiri și ajustări continue.
În centrul unui proces water stewardship eficient se află acțiunea colectivă. Apa este o resursă comună, iar provocările sale nu pot fi rezolvate în mod izolat. Adevărata schimbare transformațională are loc atunci când companiile, comunitățile, guvernele și ONG-urile colaborează dincolo de operațiunile lor directe pentru a aborda riscurile comune legate de apă, la scară largă.


Ce măsuri practice poate
lua întreprinderea mea?
Evaluați și răspundeți la riscurile legate de apă pentru a spori reziliența prin înțelegerea amenințărilor potențiale și luarea de măsuri proactive. Instrumentul Water Risk Filter al WWF este unul de screening la nivel de corporație și portofoliu, conceput pentru a ajuta întreprinderile să prioritizeze acțiunile acolo unde este cel mai important, reducând riscurile și contribuind în același timp la un viitor mai durabil.
Prin evaluarea atât a dependențelor operaționale, cât și a riscurilor hidrologice ale bazinului, filtrul de risc hidrologic WWF te ajută să înțelegi și să anticipezi modul în care riscurile bazinului pot evolua între 2030 și 2050 în diferite scenarii climatice și socioeconomice - ghidând acțiunile pentru a spori rezistența pe termen lung și securitatea investițiilor.
Descoperă aici studii de caz din lumea reală și informații despre industrie.

Credibilitate și certificare


Standardul internațional de water stewardship AWS (AWS Standard) este un cadru recunoscut la nivel mondial care ajută utilizatorii majori de apă să își înțeleagă felul în care utilizează apa și impactul asupra ei. Acesta promovează abordări colaborative și transparente pentru gestionarea durabilă a apei în contextul unui bazin hidrografic. Scopul este de a genera beneficii sociale, de mediu și economice la nivel de bazin.
Standardul implică siturile utilizatoare de apă în identificarea provocărilor comune legate de apa din bazinele hidrografice, precum și a riscurilor și oportunităților legate de apă specifice unui anumit loc. Standardul oferă o abordare structurată care ghidează companiile și siturile lor către o îmbunătățire progresivă, ajutându-le să adopte cele mai bune practici în cinci domenii-cheie.
Certificarea AWS confirmă faptul că o organizație îndeplinește un punct de referință recunoscut la nivel global. Aceasta oferă credibilitate atât părților interesate interne, cât și externe, validând afirmațiile privind gestionarea apei. Entitățile certificate pot utiliza certificarea AWS Standard pentru a demonstra părților interesate, clienților și partenerilor de afaceri angajamentul lor față de practicile durabile în domeniul apei.

Cum pot Soluțiile bazate pe Natură să ajute
afacerea mea să gestioneze problemele legate de apă?
Soluțiile bazate pe Natură (NbS) utilizează sistemele naturale, cum ar fi zonele umede, pădurile și solurile, pentru a contribui la gestionarea durabilă a resurselor de apă. Aceste soluții sporesc disponibilitatea apei, îmbunătățesc calitatea apei și consolidează rezistența la provocările legate de climă, susținând în același timp biodiversitatea și comunitățile locale. Zonele umede, de exemplu, acționează ca niște bureți naturali, absorbind excesul de apă în timpul inundațiilor
și reținând umiditatea în timpul secetei. Refacerea zonelor umede poate ajuta la protejarea lanțurilor de aprovizionare împotriva întreruperilor legate de apă, asigurând o mai mare reziliență a companiilor atât în fața excesului de apă, cât și în perioadele de lipsă a ei. Investițiile în aceste soluții pot spori securitatea aprovizionării cu apă, biodiversitatea și rezistența la schimbările climatice, toate acestea fiind obținute odată cu sustenabilitatea companiilor.

CUM POATE COLABORAREA
SĂ-MI AJUTE AFACEREA

Apa nu cunoaște granițe, conectează totul într-un bazin hidrografic, iar afacerea dumneavoastră sigur nu este singura care se bazează pe această resursă vitală. Modul în care compania ta gestionează apa are un impact direct asupra comunităților, ecosistemelor și altor utilizatori de apă din bazinul dumneavoastră hidrografic. De asemenea, acțiunile altor utilizatori de apă din același bazin hidrografic afectează afacerea dumneavoastră, comunitățile și ecosistemele care depind de apă. Indiferent dacă sunt aproape sau departe, provocările legate de apă afectează pe toată lumea, ceea ce face ca colaborarea să
fie esențială pentru reducerea riscurilor și asigurarea sustenabilității pe termen lung. Prin parteneriatul cu părțile interesate locale, guverne, oameni de știință, ONG-uri și alte companii, poți dezvolta soluții colective la provocările comune legate de apă. Acest lucru contribuie nu numai la reducerea riscurilor, ci și la îmbunătățirea accesului la apă pentru toți, creând comunități reziliente, ecosisteme mai sănătoase și, implicit, un mediu de afaceri mai rezilient. La fel ca o bună vecinătate, colaborarea asigură faptul că utilizarea durabilă a apei aduce beneficii atât oamenilor, cât și naturii - acum și în viitor.

IMPLICĂ-TE
Vinoi alături de noi în promovarea water stewardship de către companii și deveniți parte a comunității de sustenabilitate WWF. Iată cum poți acționa:
- Abonează-te la lista noastră de corespondență pentru a fi informat cu privire la cele mai recente informații, instrumente și oportunități în domeniul water stewardship.
- Ai nevoie de ajutor cu Water Risk Filter? Echipa noastră este aici pentru a te ghida în evaluarea și abordarea riscurilor legate de apă pentru afacerea ta.
- Încheie un parteneriat cu WWF pentru a dezvolta inițiative de water stewardship cu impact și pentru a determina schimbări semnificative.
La WWF, colaborăm îndeaproape cu companiile pentru a le ajuta să integreze practici durabile în operațiunile și lanțurile lor de aprovizionare. Prin parteneriate personalizate, îndrumare strategică și soluții inovatoare, sprijinim companiile în trecerea la modele de afaceri mai responsabile din punctul de vedere al sustenabilității resurselor de apă.
Haideți să lucrăm împreună pentru a crea un viitor sigur pentru apă. Contactați-o pe Ioana Popescu, Corporate engagement manager, WWF-România: ipopescu@wwf.ro

EXPLOREAZĂ mai multe resurse


Despre
Water Stewardship Hub este conceput de WWF - una dintre cele mai mari organizații de conservare independente din lume - pentru a sprijini companiile în călătoria lor către durabilitate. Acesta oferă resurse, instrumente și îndrumări de specialitate pentru a ajuta companiile să gestioneze riscurile legate de apă și să aibă un impact pozitiv asupra mediului. O inițiativă-cheie în cadrul acestui efort este Parteneriatul Împreună pentru Dunăre,
o colaborare transsectorială unică axată pe refacerea ecosistemelor de apă dulce, îmbunătățirea gestionării apei și promovarea parteneriatelor pentru un bazin hidrografic al Dunării mai rezilient. Crearea Centrul de cunoștințe privind administrarea apei WWF-CEE a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de The Coca-Cola Company Europe și The Coca-Cola Hellenic Bottling Company.
SUSŢINUT DE


Shutterstock